TAKI TASARIMI VE ÜRETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
14.12.2023
Image

Hayatımızın her alanında sürdürülebilirlik kavramıyla karşılaştığımız bu günlerde kullandığınız takı ve mücevherlerinizle ilgili de sürdürülebilir olup olmadıklarını merak ediyor musunuz?

Beğendiğimiz bir tasarımı satın alırken birkaç saniye düşünüp bu ürünü ne kadar kullanabileceğinizi eskidiği zaman onu nasıl değerlendirebileceğinizi düşündüğünüz oluyor mu yoksa sizin de takı kutunuz içindekilerle ne yapacağını bilmediğiniz bir çöplüğe mi dönüştü?

Satın aldığınız ve binlerce lira harcadığınız takılarınız daha birkaç ay geçmeden kullanılamaz hale geliyor ve bu parçalarla ne yapacağınız bilmiyorsanız sürdürülebilirlik konusunda belki de biraz bilinçlenmeniz gerekiyorsa bu makale tam size göre!

Takıda sürdürülebilirlik olur mu?

Sürdürülebilir takılar doğal malzemelerden üretilmiş, içinde doğaya ve insan vücuduna zararlı madde içermeyen ve tamamen yenilenebilir malzemeden üretilmiş takılardır. Bu, onu yapmak için kullanılan malzemelerin sürdürülebilir şekilde yetiştirildiği veya çıkarıldığı, ardından zararlı kimyasallar kullanılmadan eritildiği veya döküldüğü anlamına gelir. “The Responsible Jewelry Council”adlı kar amacı gütmeyen uluslararası kuruluş, sürdürülebilir mücevheri "pirinç, gümüş, altın,paslanmaz çelik  titanyum, mercan veya değerli taşlar gibi sürdürülebilir olarak sertifikalandırılan malzemelerden yapılan ürünler" olarak tanımlar.

Sürdürülebilir Takı Nedir?

Sürdürülebilir takılar doğal malzemelerden yapılmış veya neredeyse tamamen yenilenebilir olan ürünler olup bu takıların üretiminde kullanılan malzemelerin doğa dostu şekilde çıkarıldığı, ardından zararlı kimyasallar kullanılmadan eritildiği veya döküldüğü, üretim sürecinde doğa ve insan dostu koşulların sağlanmasına dikkat edildiği anlamına gelir. En popüler sürdürülebilir mücevher türü değerli ve yarı değerli taşlı ürünlerdir. Doğada bulunan malzemelerin kimyasal solüsyon içermeyen yöntemlerle, el işçiliğiyle işlenmesiyle oluşurlar.

Sürdürülebilir Takı Neden Önemlidir?

Sürdürülebilir tasarım, lüks tüketim sektöründe önemli bir konu haline gelmiştir. Şirketler, çevre bilincine sahip tüketicilere uyum sağlamak için lüks ve kalite tanımlarını yeniden oluşturmak durumunda kalmışlardır. Çevre dostu ve doğal gibi marka isimleri, lüks üretim yapan firmalar arasında daha yaygın hale gelmektedir. Sürdürülebilir takıları satın almak aynı zamanda daha uzun süre dayanacak ve daha fazla değer sağlayacak bir ürüne yatırım yapmak demektir.. Ayrıca, tasarımları üretmek için sürdürülebilir uygulamalar kullanan sorumlu bir işletmeyi desteklemiş olursunuz.

Sürdürülebilir Mücevherin Türleri

Sürdürülebilir takıların bir çok çeşidi bulunmaktadır en yaygın olanları tatlı su ve deniz mücevherleridir. Ayrıca organik tatlı su inci kolyeleri popüler tatlı su türleridir. Tatlı su inci küpeler ve deniz kabuğu üretimleri özellikle yaz sezonunda sürdürülebilir tasarımlar yaratmada son derece popüler malzemelerdir. Vernik boyayla elde edilmiş altın rengi görünümündense gerçek 24Ayar altın kaplama olarak üretilmiş pirinç, gümüş takılar ya da 14K altın takılar da yenilenebilir, yeniden değerlendirilebilir olmaları sebebiyle sürdürülebilirlik konusunda tercih edilmektedirler.

Yeşil Bir Marka ile Sürdürülebilir Olmayan Bir Marka Arasındaki Farkı Nasıl Anlarız?

Doğa dostu bir markanın üretimleriyle sürdürülebilir olmayan bir markanın ürünleri arasındaki farkları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Sosyal Etki: Yeşil markalar genellikle tasarımlarında doğal, el işçiliğinin ön planda olduğu, kaliteli ve nispeten pahalı malzemeler kullanırken, sürdürülebilir olmayan markalar genellikle hızlı tüketimi amaçlayan daha ucuz malzemeler kullanır.

Yeniden Kullanılabilirlik: Yeniden kullanılabilir ürünler, bir markanın sürdürülebilir olmadığını gösterir, çünkü kullanımdan sonra bir çöplüğe gideceklerdir. Sürdürülebilir ürünler üreten markalar yıllar geçse de ufak bir bakım ve onarımla ürünlerin yepyeni olmasını sağlayabilecek teknikleri uygularlar.

Yeniden Satılabilirlik: Tüketici ürünleri üreten işletmeler için yeniden satılabilirlik önemlidir. Bir tüketici, belirli bir markanın yaptığı bir ürünü satın aldığında, müşteri aynı veya benzer bir ürünü daha sonra satışa çıkarabilmelidir. Bu sebeple kurulmuş ikinci el ürün satan sitelerde sürdürülebilir ürünler üreten markaların ürünlerine daha sık rastlarsınız.

Uzun Vadeli Değer: Dayanıklılık ve kullanılabilirlik, ürünlerin uzun vadeli değeri için önemli unsurlardır. Sürdürülebilir mücevher söz konusu olduğunda, uzun vadeli değer ürünün kullanımında bulunur. Bir ürünün bir yıl mı yoksa on yıl mı dayanacağı da dikkate alınması gereken bir faktördür.

Sonuç

Sürdürülebilir işletmeleri tercih etmek, doğa ve insana saygı duymanın harika bir yoludur. Doğal malzemelerden yapılmış ve zararlı kimyasallar kullanılmadan eritilmiş veya dökülmüş, çevre dostu uygulamalarla üretilmiş tasarımlar çok daha dayanıklı oldukları için yıllarca kullanılabilirler. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak, sürdürülebilir üretimleri desteklemek için bilinçli bir çaba göstermeye hazır olup olmadığınıza şimdi karar verebilirsiniz. Unutmayın ki Satın alma kararlarınızda sürdürülebilirlik farkındalığını uygulayarak harcamalarınızda uzun vadede %40'a kadar tasarruf edebilirsiniz. 

Image
Blog Son Eklenenler
Image
29.01.2024
Bileklik Trend Rehberi

Bileklik Trend Rehberi

Devamını Oku
Image
14.12.2023
TAKI TASARIMI VE ÜRETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

TAKI TASARIMI VE ÜRETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Devamını Oku
E-Bülten Aboneliği

Kampanya ve fırsatlardan haberdar olmak çin e-bültenimize abone olmayı unutmayın!

Bizi sosyal medyada takip edin!
Image
Image
Image
Image

Kategoriler

Önemli Bilgiler

Hızlı Erişim

Adres & İletişim

©2023 Atelier - Her Hakkı Saklıdır.